Blog

Varenie a pečenie rozumnejšie a zdravšie

Gastronómia No Comment

Dnešná hektická doba nám na jednej strane do života prináša mnoho zjednodušení a uľahčuje okrem iného aj varenie. Na strane druhej nás núti jedlo upravovať a konzumovať čo najrýchlejšie a najlacnejšie. Ľudia si to uvedomujú čoraz viac. Koľkokrát ste si v kuchyni povedali, že by ste radi zahustili omáčku niečím iným ako bežnou múkou alebo osladili koláč zdravšou alternatívou bežného cukru? Možno Vás k tomu prinútili nečakané zdravotné dôvody. Ak práve riešite podobné otázky nasledujúci článok Vás môže zaujímať.

cukor

VARENIE ZO ŠALVIOVÝCH SEMIENOK?

Pravdepodobne ste už počuli o čoraz známejších Chia semienkach. Už aj na Slovensku sme objavili široké spektrum ich priaznivých účinkov pre zdravie a najmä pri snahe o redukciu hmotnosti. Múka z týchto semienok (lat. Salvia hispanica, pôvodne ako inak zo Strednej a Južnej Ameriky) je skvelou alternatívou pre každého nadšenca zdravého stravovania počnúc vegetariánmi a vegánmi, športovcami a tehotnými či dojčiacimi ženami končiac. Za všetky výhody spomeňme napríklad mimoriadne vysoký podiel plnohodnotných bielkovín a vysoký obsah vlákniny, ktoré robia túto múku takou výnimočnou. Ako mnoho ďalších podobných produktov aj chia múka je vhodná pre diabetikov i celiatikov. Dá sa použiť v studenej aj teplej kuchyni, pri varení rovnako ako pri pečení.

28a5eb49949edb18150b5d199f78fc0f

A ČÍM SLADIŤ?

Keď už sa pustíte aj do pečenia nezabudnite, že môžete zdravšie aj sladiť. A nielen pri koláčoch. Ak si neodpustíte lyžičku cukru do ranej kávy alebo čaju, siahnite nabudúce po našom tipe. Kokosový cukor má totiž, podobne ako chia múka pri varení, mnoho zaujímavých výhod pri dochucovaní vašich obľúbených jedál či nápojov. Okrem toho, že jeho chuť je výraznejšia a teda ho spotrebujete menej, má nízky glykemický index a neporovnateľne vyšší obsah vitamínov a minerálov v porovnaní s inými sladidlami. Treba si však uvedomiť, že ide stále o sacharidy, čiže množstvo kalórií sa od klasického rafinovaného cukru príliš nelíši. Pre diabetikov sa však kokosový cukor vďaka nízkemu GI stane vítaným spoločníkom pri varení a pečení.

Related Posts

Leave a Reply

Ako spravne fotiť. Web o tom ako správne fotiť deti, krajinu alebo ako správne používať zrkadlovku
Hrad Gýmeš - Infromácie o hrade v Nitrianskom kraji
Tapety na stenu Ambiente - Firma Ambiente Vám ponúka rôzne kvalitné tapety na stenu.
Kalibrácia - Profesionálny servis a kalibrácia meracích prístrojov a meradiel.


Slovenský Syndikát Novinárov partneri_logo_ssn

Univerzita Konštantína Filozofa logo-ukf-293x300

Univerzita Komenského images

Žilinská univerzita Logo_zu_male